Serowe przekąski – idealne nie tylko na deser


Serowe przekąski to idealna propozycja na imprezę, piknik bądź romantyczną kolację we dwoje. Jeśli nie masz czasu, a zależy ci na smacznych i szybkich w wykonaniu daniach, to warto sięgnąć po sery. Różne rodzaje zapewnią ci stworzenie przekąsek, które będą idealnym kompanem podczas rozmowy z przyjaciółmi i innymi towarzyszami wspólnych chwil. Co warto zaserwować? Oto garść inspiracji, które zaskoczą smakiem!

koreczki-serowe

Serowe przekąski na włoską nutę!

Szybkie i pyszne dania to idealne urozmaicenie wieczorów w towarzystwie. Osobom, które szukają inspiracji, warto polecić przede wszystkim ser typu mozzarella. Z tego włoskiego rarytasu można wyczarować przepyszne przekąski. Na stole nie może zabraknąć sałatki caprese, którą wykonuje się poprzez pokrojenie w 0,5 cm plastry pomidora oraz sera. Następnie układa się je naprzemiennie na talerzu i polewa oliwą, octem balsamicznym oraz doprawia solą i pieprzem. Serową przekąską mogą być również włoskie zapiekanki z bagietki, na których można położyć dowolne składniki. Sprawdzą się np. te a’la bruschetta, czyli pomidory i posiekana bazylia bądź szynka parmeńska i oliwki. Goście uwielbiają również pizzę, dlatego warto zrobić mini pizzerinki, na które nakłada się sos pomidorowy, mozzarellę i ulubione dodatki. Takie serowe przekąski one finger goście z pewnością pokochają.

Inne pomysły na serowe przekąski – ciasteczka, paluchy, deska serów i inne

Inną propozycją będą ciasteczka francuskie. Wystarczy pokroić ciasto francuskie w średniej wielkości kwadraty i włożyć do nich dowolny ser (gouda, ementaler, mozzarella), pomidora oraz dowolną wędlinę (np. polędwicę sopocką), a następnie piec przez 10 minut w 200°C. Wśród serowych przekąsek popularnością cieszą się także paluchy z mozzarelli, które obtoczone w mące, jajku oraz bułce tartej z przyprawami (po kilku godzinach w zamrażalce) piecze się na głębokim oleju do uzyskania złocistego koloru. Ponadto, nieustającą popularnością cieszą się także koreczki.

Twardy, żółty ser np. gouda można nadziać na wykałaczki z ogórkiem kiszonym, papryką i makaronem typu kokardki. Tego typu przekąski nadają się zarówno na piknik w parku, jak i huczną parapetówkę – podkreśla „ROTR” Spółdzielnia Mleczarskia w Rypinie.

Warto pamiętać, że sery to również świetny dodatek do wina, dlatego nie może ich zabraknąć podczas romantycznej kolacji. Wystarczy pokroić je w kilka minut, a później podać na desce z winogronami oraz bagietką z oliwą. Taki dodatek nie tylko zaspokoi mały głód, ale również świetnie wydobędzie aromat wina.

śr. ocena 5 / głosów 5