Zalety diety bezglutenowej


Popularna dieta bezglutenowa opiera się na eliminacji zbóż zawierających gluten, czyli przede wszystkim pszenicy i żyta oraz kasz i mąk pochodnych od tych zbóż. Jak każda dieta wymaga wytrwałości i zmiany nawyków żywieniowych. Jeśli wybieramy ją z własnej woli, ponieważ uważamy, że będzie to korzystne dla naszego organizmu, po pewnym czasie możemy zrezygnować, jeśli efekty nie będą dla nas satysfakcjonujące i spróbować innego rozwiązania. Jeśli natomiast jesteśmy zmuszeni do diety bezglutenowej ze względu na nietolerancję glutenu, celiakię, czy inną chorobę, nałożone restrykcje musimy zachowywać przez cały czas. Jakie zalety ma dieta bezglutenowa i dlaczego warto się zdecydować właśnie na ten specyficzny sposób odżywiania?

Zalety diety bezglutenowej

Największe bezsprzeczne zalety

Największą zaletą dla osób, które nie tolerują glutenu, jest oczywiście redukcja dolegliwości, które z tej nietolerancji wynikają. Mogą to być problemy trawienne, biegunki albo zaparcia (często naprzemiennie), złe samopoczucie, senność, brak chęci do pracy, zmienne nastroje i problemy z układem nerwowym, a także nawracające bóle głowy. U wielu osób spożywanie produktów z glutenem powoduje wzdęcia i uczucie pełności, ponieważ gluten zaburza funkcjonowanie kosmków jelitowych, a także układu nerwowego. U osób, które nie spożywają glutenu, kosmki jelitowe mają lepszą wchłanialność, dzięki czemu wszystkie wartości odżywcze są lepiej przyswajalne, a tłuszczowa masa ciała jest wyregulowana.  Ten właśnie aspekt jest decydujący przy wyborze diety bezglutenowej przez sportowców. Dieta bezglutenowa zmniejsza objawy chorób autoimmunologicznych, takich jak choroba Hashimoto, czyli przewlekłego, limfocytarnego zapalenia tarczycy, które zaburza układ odpornościowy człowieka – układ immunologiczny przestaje bronić organizm przed infekcjami, co skutkuje stanami zapalnymi. Przyczyny tego schorzenia nie są do końca znane, wiadomo jedynie, że szczególnie narażone na nie są osoby, u których w rodzinie występowały choroby tarczycy i u pacjentów chorych na cukrzycę typu 1. Eliminacja glutenu z diety wpływa korzystnie na funkcjonowanie narządów, które są objęte chorobą.

Co więcej warto wiedzieć?

Dieta bezglutenowa korzystnie wpływa na gospodarkę wodną naszego organizmu – dowiadujemy się od specjalistów z firmy zajmującej się wyłącznie naturalnie bezglutenowym cateringiem dietetycznym Goodie Foodie z Warszawy.

Kiedy zmniejszamy podaż węglowodanów, ilość wody zatrzymywanej w organizmie zostaje poddana regulacji. Wynika to z tego, że węglowodany wiążą wodę, co nie jest korzystne dla naszych nerek. Ciekawostką jest, że potwierdzono badaniami wpływ glutenu na migreny i ból głowy. Osoby, które często borykają się z tymi dolegliwościami, powinny spróbować diety bezglutenowej, ponieważ może być to rozwiązaniem ich nawracających problemów. Na koniec warto dodać, że stosowanie diety bezglutenowej wymaga od nas wybierania produktów wysokiej jakości, a to ma korzystny wpływ na nasz organizm. Produkty bezglutenowe pochodzą zwykle z ekologicznych plantacji, upraw certyfikowanych. Są dla nasz bezpieczniejsze, ponieważ nie ma w nich pestycydów, czy zanieczyszczeń. Podsumowując: zdecydowanie warto wybrać dietę bezglutenową. Jeśli przeraża nas nieco poszukiwanie i zdobywanie właściwych składników do przygotowywania posiłków, możemy spróbować znaleźć w naszej okolicy catering dietetyczny, oferujący dietę bezglutenową i postarać się przez kilka miesięcy w ten sposób zapoznać się z tą dietą.

śr. ocena 5 / głosów 1