Korzystny wpływ wina na zdrowie człowieka


Wino pite okazjonalnie i z odpowiednim umiarem potrafi wpłynąć korzystnie na nasze zdrowie. Badania dowodzą, że ludzie rozkoszujący się przed posiłkiem, lub po dobrej kolacji, jednym kieliszkiem wytrawnego czerwonego wina rzeczywiście żyją dłużej. Są również zdrowsi, mniej zestresowani i znacznie rzadziej chorują.

Relaks przy lampce wina

Wino przede wszystkim nas uspokaja. Odpręża, relaksuje i wycisza po ciężkim dniu, sprawia, że jedzenie lepiej nam smakuje, poprawia przyswajanie przez nas składników odżywczych, dodaje apetytu i przyspiesza metabolizm. Czerwone wino dodane do posiłku sprawi, że będziemy sprawniejsi umysłowo, a na przestrzeni lat okaże się, że pijąc wino wyglądamy i czujemy się dużo młodziej, niż nasi rówieśnicy, którzy odmawiają sobie tej przyjemności. A wszystko dzięki zawartym w winie antyoksydantom.

Wino znakomicie wpływa na nasz układ nerwowy

Osoby, które w pracy, w życiu codziennym borykają się ze zbyt dużą ilością stresu mogą odetchnąć. Kieliszek czerwonego wina pomoże im zrelaksować się i nabrać dystansu, oderwać od gorączkowej bieganiny. Da lepszy sen – również osobom, które mimo dbania o wypoczynek są tak zestresowane, że budzą się zmęczone. Aby to zmienić wystarczy niewielka ilość dobrego jakościowo wina, które świetnie wpływa też na układ krążenia – zmniejsza ciśnienie krwi zapobiegając w ten sposób zakrzepom, zawałom serca, zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych, przeciwdziała chorobie wieńcowej, zmniejsza ryzyko powstania kamieni nerwowych. Smakosze wina chorują rzadziej, gdyż jego picie wzmacnia nasz system odpornościowy. W odległych czasach doprawione ostrymi przyprawami wino podawane było przy przeziębieniu i grypie, niejedna babcia naszych czasów proponuje wnukowi kieliszeczek szlachetnego trunku. Eksperci zgodni są co do tego, że wino wykazuje działanie antynowotworowe, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, podwyższa poziom cholesterolu dobrego i zapobiega powstawaniu stanów zapalnych.

Kolacja przy winie

Picie, wzorem Francuzów, wina do kolacji zapewnić nam może większą energię i wydajność w ciągu dnia. Poprawa ukrwienia dotyczy także mózgu – więcej zapamiętamy, przyswoimy i zrozumiemy, w przyszłości nie zagrozi nam choroba Alzheimera. Kobiety spożywające czerwone wino będą mniej podatne na rozwój cukrzycy i otyłość, panom nie zagrożą zaś choroby neurodegeneracyjne. Pijąc czerwone francuskie wino nie musimy obawiać się spadku libido już po czterdziestce. Dbając o życie seksualne i doskonałą formę warto wziąć pod uwagę najprzyjemniejsze rozwiązania. Kieliszek wina zamiast diet i pigułek – kuszące? Z pewnością.

Czerwone wino w porównaniu do wina białego zawiera pięć razy więcej resweratrolu, melatoniny i flawonoidów, zatem dla poprawy zdrowia najlepiej wybrać właśnie jeden z gatunków czerwonego – i oczywiście wytrawnego. Wybór jest naprawdę duży i warto dokonać go z pomocą kogoś, kto się na tym zna np. specjalisty z WINNICE EU. Nie skreślajmy jednak białych win, gdyż dzięki zawartości substancji przeciwutleniających mogą mieć pozytywny wpływ na nasze płuca.

śr. ocena 0 / głosów 0